
DIGEST OF OUTSIDE ACTIVITY PROVISIONS

E.O. 12674, § 102
5 C.F.R. 2635.804

Outside Earned Income Prohibition

Senate confirmed Presidential appointees (PAS) cannot receive any earned
income for outside employment, or for any other non-governmental activity,
performed during the course of that appointment.

5 U.S.C. App. 4,  §
501(a)
5 C.F.R. 2636.304

Outside Earned Income Limitation

Non-career SES appointees, and certain other non-career employees earning
more than $99,096 per year, are subject to a $22,500 cap on outside earned
income for calendar year 2002.  (The figure changes annually and is
calculated at 15% of the pay rate for Executive Schedule Level II, as of
January 1, and is prorated for employees who serve only part of the year.)
Outside activities must not conflict with assigned duties.  Certain outside
activities are prohibited, and others must be authorized in advance on HHS
Form 520.  Consult 5 C.F.R. § 5501.106.  Travel and hotel expenses paid in
conjunction with an approved outside activity are not earned income for
purposes of the 15% cap.  In addition, the provision does not apply to rents,
royalties, or income derived from investments where the individual's services
are not a material factor in the production of income, e.g., a commercial real
estate limited partnership.

5 U.S.C. App. 4 
5 C.F.R. 2636.305 -
2636.307

Restrictions on Professional Employment, Affiliations, and Teaching

Non-career SES appointees, and certain other non-career employees earning
more than $99,096 per year, cannot receive compensation for practicing a
profession that involves a fiduciary relationship; affiliating with a firm that
renders professional services; serving as an officer or member of the board of
any association or corporation; or teaching without prior approval.

5 C.F.R. 2635.807 Ban on Compensated Teaching, Speaking and Writing Related to Official
Duties

Except for certain authorized teaching activities, no employee may accept
compensation for speaking or writing that relates to official duties or where the
invitation to engage in the activity was tendered by a prohibited source.

5 U.S.C. App. 4
  § 501(b)

Honoraria Ban

Following a Supreme Court decision invalidating the honoraria ban, the
Department of Justice determined that non-PAS employees may now receive
compensation for an outside appearance, speech, or article, provided that the
subject matter is unrelated to the employee's official duties.  (Any honorarium
offered or accepted as a bribe or salary supplementation for official services
remains prohibited by the criminal code, 18 U.S.C. §§ 201, 209.)
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